vánoce

Jak na zdravé vánoční pečení

5
(9)

Jsem spíš zastánce „poctivého“ pečení a sladkosti mají prostě být sladké. Ono se totiž nedá jednoznačně říct, že je nějaká potravina „zdravá“ nebo „nezdravá“, protože velmi důležité je vždy i to, kolik ji sníme a kolik vánočních procházek si dopřejeme.

Pokud byste chtěli letos sníst méně cukroví, pořiďte si třeba menší formičky a vykrajovátka a zkuste udělat vanilkové rohlíčky či jiné cukroví v „miniverzi“. Dá to více práce, ale můžete tím na delší čas zabavit děti. Nebo si zkuste nastavit svůj „denní limit snědeného cukroví“.

I když mám ráda poctivé pečení, zároveň ráda experimentuju a zkouším některé recepty trochu nutričně vylepšit a následně sleduju reakce ochutnávačů a tahám z nich dojmy. Obvykle v receptech uberu trochu cukr, použiju celozrnnou mouku, nebo zkouším kombinovat mouky z různých obilovin a často používám tvaroh.

Několik mých „zdravějších“ a okolím kladně hodnocených receptů obsahujících tradiční ingredience, které patří k Vánocům jako med, ořechy a skořice, můžete také vyzkoušet.

TIP: Online tréninkový plán pro každou ženu, která chce být fit i po 40 

NĚCO KLASICKÉHO – Žitné perníčky

Budete potřebovat: 500 g žitné mouky, 125 g změklého tuku na pečení (např. Hera), 2 polévkové lžíce medu, 160 g moučkového cukru, 2 vajíčka, 1 čajová lžička jedlé sody, 2 čajové lžičky skořice, 3 čajové lžičky perníkového koření

Jak připravit těsto: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které nechte odležet v lednici zakryté potravinářskou fólií přes noc.

Pečení: Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 3-4 cm. Vykrojíme libovolné tvary, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Perníčky pečeme v rozehřáté troubě asi 8 minut.

Tip: Obvykle perníčky nezdobím bílkovou polevou, ale před pečením je ozdobím kouskem mandle či lískového oříšku. Pokud budete chtít perníčky nazdobit, bílkovou polevu si můžete připravit tak, že dáte do misky 1 bílek a několik kapek citronové šťávy, začnete šlehat a postupně přisypávat 200 g moučkového cukru.

Zajímavost: V některých receptech na perníčky se uvádí, že pro propojení všech chutí v perníkovém těstě je ideální nechat ho v ledničce zrát minimálně dva týdny. V této souvislosti mě před několika lety zaujala pověst, že pokud se pernikáři narodila dcera, připravil perníkové těsto, ze kterého pak napekl perníčky na její svatbu.

NĚCO NETRADIČNÍHO – Perníčkové crinkles z celozrnné mouky

Budete potřebovat: 50 g másla, 200 g hořké čokolády (s asi 50 % kakaa), 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 8 g vanilkový cukr, 280 g celozrnné špaldové mouky, špetka soli, ½ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 čajové lžičky perníkového prášku, moučkový cukr na obalování

Jak připravit těsto: Čokoládu a máslo je potřeba rozpustit ve vodní lázní a nechat chvíli vychladnout. Následně vyšleháte vejce s cukrem krupicovým i moučkovým a špetkou soli. K této směsi přidáme vlažnou čokoládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a perníkovým kořením a vypracujete těsto. Těsto přikryjte potravinářskou fólii a nechte ½ hodiny na chladném místě odpočívat. Pak z těsta vytvarujte kuličky, které obalte v moučkovém cukru (moučkový cukr neoklepávejte) a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem.

Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C a připravené crinkles pečte při této teplotě cca 14 minut.

Tip: Crinkles nejsou úplně typickým cukrovím, to znamená že nevydrží moc dlouho a je dobré je péct těsně před Vánocemi. Nejlepší jsou první 2-3 dny, ale pokud je nesníte vydrží i déle.

NĚCO NEPEČENÉHO – Makové kuličky

Budete potřebovat: 1 šálek (200 ml) mletého máku, ½ šálku (100 ml) mletých vlašských ořechů, cca ½ šálku (100 ml) rozinek, med (podle potřeby)

Jak postupovat: Rozinky namočte alespoň hodinu předem do vody, následně je slijte a nechte chvíli okapat.  Ořechy rozmixujte a přidejte k nim pomletý mák a okapané rozinky. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte medem. Vytvarujte kuličky a k obalení můžete použít například mleté ořechy. Vyrobíte cca 20-25 kuliček v závislosti na velikosti.

Tip: U nepečených kuliček existuje velké množství variací, protože můžete použít různé druhy sušeného ovoce (například sušené švestky, datle či meruňky) a ořechů (pekanové, lískové, kešu, mandle a další). Nejrůznější variace nepečených kuliček je možné připravit i z luštěnin jako je cizrna či fazole, to možná vyzkoušíme někdy příště.

Zajímavost: Kuličky ze sušeného ovoce a ořechů jsou velmi vydatné a syté, krom vlákniny a tuků s příznivým složením však obsahují i hodně cukru. V obsahu cukru na 100 g sušených obvykle vedou rozinky, které obsahují 58 g cukru, rozinky sultánky mohou mít dokonce až 73 g cukru. Hodně cukru asi 56 g ve 100 g je také v sušených datlích a sušených meruňkách 38 g na 100 g, méně cukru kolem 25 g na 100 g je pak a v sušených švestkách.

TIP: Podpora i bič – přidejte se do klubu zdravého hubnutí 

NĚCO SLAVNOSTNÉJŠÍHO – Cheesecake s chutí Vánoc

Budete potřebovat: na korpus 200 g celozrnných sušenek, 85 g mandlí, 85 g másla; na náplň 250 g řeckého jogurtu, 750 g plnotučného vaničkového tvarohu, 2 vejce, 100 ml medu, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče a 1 citronu; na dozdobení 50 ml medu, 100 g mandlových lupínků

Jak na to: Předehřejte si troubu na 180 °C. Nadrťte sušenky a mandle pomocí mixéru a spojte je s rozpuštěným máslem, důkladně promíchejte ideálně rukou a tuto směs natlačte do formy na dort s průměrem 24 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 10 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout. Připravte si náplň smícháním jogurtu, tvarohu, vajec. Přidejte citronovou a pomerančovou kůru a med. Náplň nalijte na vychladlý korpus, formu překryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě při teplotě 160 °C jednu hodinu, následně sundejte alobal a pečte ještě dalších 15 minut. Ihned po vytáhnutí z trouby cheesecake posypte mandlovými lupínky a polijte medem.

Tip: Místo mascarpone či smetanového sýru u cheesecaku používám tučný nebo polotučný tvaroh, je v nich pak 2-4 krát méně tuku a naopak 2 krát více bílkovin. Místo kůry z čerstvého citronu a pomeranče můžete použít po čajové lžičce sušené citronové a pomerančové kůry. V případě, že použijete kůru z čerstvého citronu a pomeranče, zvolte jejich BIO varianty a pokud je neseženete, tak „neBIO“ varianty důkladně omyjte pod teplotou vodou a osušte.

Věřím, že vás alespoň některý z receptů zaujal a zpestříte a „ozdravíte“ s ním vaše letošní vánoční pečení. Budu nesmírně ráda, když napíšete, jak se vám recepty líbili, které jste vyzkoušeli, jak se vám povedli, a zda byste uvítali i další recepty. A jelikož je pořád co vylepšovat, dejte vědět zejména jak vám a ostatním vánočním ochutnávačům u vás doma chutnali (či nechutnali) nebo jaké byli reakce na „minicukroví“, pokud se rozhodnete jej vyzkoušet.

Krásné, pohodové a perníčky provoněné Vánoce!

Autor: Monika Sabolová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 9

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře