snídaně

5 snídaní, které vás zahřejí během chladných dní

5
(32)

Zapečené avokádo s vejci a toastem

avo

Doba přípravy: 15 minut
1 porce

Budete potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 2 vajíčka
  • 2 plátky celozrnného toastu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo koriandr)

Postup: 

Předehřejte troubu na 180°C. Avokádo rozkrojte na půlky a odstraňte pecku. Lžičkou budete muset ještě vydlabat trochu dužiny, kterou si můžete buď schovat nebo jí natřete na toast. Z avokáda odstraňte jen pecku, slupku nechte. Na pečící papír položte avokádo, osolte jej a opepřete a do každé poloviny rozklepněte vejce. Vejce též posolte, opepřete a vše pečte ve vyhřáté troubě asi 12 minut, dokud bílky neztuhnou. Mezitím opečte celozrnný toast. Toast si můžete ještě namazat lučinou nebo tvarohovou pomazánkou. Vejce můžete ještě ozdobit čerstvými bylinkami.

TIP: Chcete být fit i po 40? Tady je řešení!

Banánová ovesná kaše se skořicí a čokoládou

kaše

Doba přípravy: 10 minut
1 porce

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek mléka (případně půl šálku vody a půl šálku mléka)
  • 1 banán 
  • špetku skořice
  • Kousek kvalitní hořké čokolády nebo čokoládové pecičky (hořké)

Postup: 

V hrnci smíchejte ovesné vločky a mléko a vařte za stálého míchání, dokud kaše nezhoustne. K hotovým vločkám přidejte banán a rozmělněte vidličkou. Dále přidejte špetku skořice a kousky čokolády. Vše promíchejte. Abyste doplnili bílkoviny, přidejte ke kaši ještě šálek jogurtu či tvarohu.

TIP: Když mám doma jakoukoliv čokoládu nebo čokoládové bonbony, přidám tam je. 🙂 Z nutričního hlediska to sice není ono, ale z ekonomického hlediska se to může hodit! Nicméně pokud si děláte kaši pravidelně, pořiďte si kvalitní, vysokoprocentní hořkou čokoládu. 

Skořicovo-tvarohové lívance s jablky

lívance

Doba přípravy: 20 minut
1 porce

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • Špetku soli
  • 1/2 šálku nízkotučného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci medu (nebo čekankového sirupu) 
  • 1/2 jablka (nakrájeného na tenké plátky)
  • 1 lžíci řepkového oleje

Postup: 

V míse smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a špetku soli. V jiné misce spojte tvaroh, vejce a med. Důkladně promíchejte. Postupně přidejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Na pánvi rozehřejte lžičku oleje. 

Lžící nabírejte těsto a na pánvi vytvarujte menší lívance. Na každý lívanec položte několik plátků jablka. Opečte dozlatova z obou stran – asi 2-3 minuty z každé strany.

Pokapejte medem (nebo čekankovým sirupem) a posypte skořicí. 

TIP: Jaké jsou 3 nejhorší chyby v hubnutí? Stáhněte si e-book zdarma a vše se dozvíte! 

Zapečená rajčata s ricottou a bylinkami

rajčata

Doba přípravy: 20 minut
1 porce

Budete potřebovat:

  • 2 velká rajčata
  • 1/2 šálku ricotty
  • Čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti (bazalka, oregano, tymián, medvědí česnek, kopr)
  • Lžíci olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 plátky celozrnného toastu nebo čerstvého chleba

Postup: 

Předehřejte troubu na 200°C. Rajčata nakrájejte na poloviny a vydlabejte semínka. Semínka můžete smíchat s ricottou a bylinkami. Každou polovinu rajčete naplňte ricottovou směsí. Pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete. Pečte v troubě asi 15 minut, dokud rajčata nezměknou. Rajčata podávejte s opečeným toastem nebo čerstvým chlebem.

TIP: 3 zdravé svačinky pro odlehčení jídelníčku 

Quinoa pudink s ovocem

pudink

Doba přípravy: 15 minut 
1 porce

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku quinoi 
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíci medu (nebo čekankového sirupu) 
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Čerstvé nebo mražené ovoce podle chuti (jahody, maliny, kiwi)

Postup: 

Quinou uvařte podle návodu na obalu. K hotové quinoe přidejte mléko, med či sirup a vanilkový extrakt. Povařte na mírném ohni asi 5 minut, než směs zhoustne. Pokud přidáváte mražené ovoce, přidejte ho předtím, než začnete směs vařit. Odstavte a nechte pudink odpočívat, aby ztuhl. Pokud používáte čerstvé ovoce, přimíchejte jej nyní do směsi. Pokud je pudink příliš hustý, můžete přidat trochu mléka. Po pár minutách přendejte do misek a nechte vychladit. Abyste doplnili bílkoviny, přidejte k pudinku ještě šálek jogurtu či tvarohu.

Doufám, že vám tyto pokrmy zpříjemní chladná rána a dodají vám spoustu energie a živin! Dobrou chuť. 

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 32

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře