Pečené brambory

3 nápady na bramborový oběd

5
(16)

Brambory jsou skvělou surovinou s širokým využitím. Dají se připravit na nespočet způsobů. Jsou součástí jak slaných, tak i některých sladkých pokrmů a těší se velké oblibě. Tento článek se vám bude hodit, ať už hledáte jednoduchý a rychlý recept, který budete mít během pracovního týdnu do několika minut připraven, nebo přemýšlíte, co budete vařit o víkendu, abyste zasytili celou rodinu. Máme pro vás 3 chutné obědy s bramborami v hlavní roli.

1. Lehký bramborový salát s vejcem

Tento svěží bramborový salát máte do pár minut hotový, a zároveň po něm nebudete zanedlouho hladoví. Kombinace jemných brambor, křupavých ředkviček, sladkého hrášku a vajec je nejen chutná, ale i vizuálně atraktivní, zálivkou dodáte salátu ten správný šmrnc.

Budete potřebovat:

  • 600 g brambor (nejlépe typ A = pevné, salátové)
  • 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 8–10 ředkviček
  • pár kyselých okurek
  • 4 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • čerstvá petržel
  • pepř
  • sůl

TIP: Někteří říkají, abychom konzumovali vajec méně, jiní tvrdí opak. Přečtěte si tento článek o vejcích a udělejte si vlastní názor na jejich prospěšnost.

Postup:

  • Brambory omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte zhruba 15–20 minut, dokud nejsou měkké, ale ne rozvařené! Poté je slijte a nechte zchladnout. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Vejce uvařte natvrdo (vařte je 9–10 minut ve vroucí vodě). Po uvaření je zchlaďte ve studené vodě, následně oloupejte.
  • Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Stejně tak nakrájejte i kyselé okurky. Společně dodají salátu příjemnou křupavost a jemnou pikantnost.
  • V menší mističce smíchejte bílý jogurt, dijonskou hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, podle chuti opepřete a osolte.
  • Ve velké míse smíchejte nakrájené brambory, hrášek, ředkvičky a kyselé okurky. Přidejte zálivku a jemně promíchejte.
  • Nakonec ke každé porci přidejte jedno vařené vejce a dozdobte čerstvou petrželí. Dobrou chuť.

2. Zapečené brambory s lososem a brokolicí

Jde o vyvážený oběd plný omega-3 mastných kyselin, který si zamiluje každý. Nejen díky naprosto jednoduché přípravě, ale také díky souznění všech chutí.

TIP: Jak zvýšit příjem bílkovin se dozvíte ZDE.

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 200 g filetů z lososa
  • 1 brokolice
  • 1 malá červená cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhaného sýra
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • bazalka

Postup:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vařte v osolené vodě zhruba 5 minut, poté slijte.
  • Brokolici rozdělte na malé růžičky a povařte v osolené vodě 3–4 minuty, dokud nezměkne.
  • Lososa nakrájejte na malé kousky.
  • Smetanu smíchejte s nastrouhaným sýrem, česnekem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  • Do zapékací mísy vrstvěte brambory, lososa a brokolici. Zalijte smetanovou směsí a posypte nakrájenou červenou cibulí.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, dokud nebude povrch zlatavý a losos krásně křehký.
  • Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky a můžete podávat.

3. Směs mletého masa a zeleniny se šťouchanými bramborami

bramborový koláč

Recept, který zasytí všechny hladové strávníky. Velkou výhodou je, že se v něm skrývá spoustu zeleniny, aniž by to na první pohled bylo vidět.

Budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 50 ml mléka nebo rostlinné alternativy
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g konzervovaných rajčat (nebo čerstvých, loupaných a nakrájených)
  • 100 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu (volitelné)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (tymián nebo rozmarýn)

Postup:

  • Brambory oloupejte, rozkrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15–20 minut), poté slijte. Přidejte trochu mléka, osolte, opepřete a rozmačkejte, nechte stranou.
  • Na pánvi rozehřejte řepkový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte mleté maso a orestujte. Následně přidejte nakrájenou mrkev, papriku a cuketu. Zeleninu krátce osmahněte, aby lehce změkla. Vmíchejte rajčatový protlak a sladkou papriku, pořádně vše promíchejte. Přidejte konzervovaná rajčata a vývar. Směs osolte, opepřete a dochuťte kmínem (pokud používáte) a bylinkami. Nechte dusit na mírném plameni (asi 10–15 minut), aby se chutě dobře propojily a směs trochu zhoustla.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C.
  • Masovou směs rozprostřete rovnoměrně do zapékací mísy nebo do více menších mističek.
  • Na masovou směs navrstvěte rozšťouchané brambory a povrch uhlaďte.
  • Pečte zhruba 25–30 minut, dokud povrch brambor nezíská zlatavý nádech.
  • Podávejte s čerstvými bylinkami, případně s lehkým zeleninovým salátem.

TIP: Proč jsme v tomto receptu použili zrovna řepkový olej, a ne třeba olivový, se dočtete v tomto článku.

Brambory jsou neuvěřitelně všestrannou surovinou, která se hodí pro nejrůznější typy pokrmů – od lehkých salátů až po syté hlavní chody. Rozhodně mají své místo ve vyváženém jídelníčku, jsou zdrojem komplexních sacharidů, které poskytují dlouhodobou energii. Obsahují také vlákninu, vitamin C a draslík. Určitě vyzkoušejte alespoň jeden z receptů.

Autorka: Bc. Edita Kaprálová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 16

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře