4 recepty na vánoční nápoje, které vás zaručeně zahřejí

4.9
(10)

Vánoční čas přináší nejen radostné chvíle s rodinou, ale také ponurá odpoledne a chladné večery, které přímo volají po hřejivém nápoji. Máte rádi klasiku? Pak by vás mohlo zaujmout kakao v trochu jiném kabátku, a sice s kokosovým mlékem. Jste milovníkem kávy? Máme pro vás neobyčejné latte s podtónem vánočních perníčků. Nápoj s vůní jablek a skořice vám určitě připomene velmi oblíbený dezert – štrúdl. No, a co k Vánocům neodmyslitelně patří? Je to vánočka, kterou jsme se inspirovali a vytvořili vynikající nápoj.   

Krémové vánoční kakao

Pro milovníky sladkých nápojů je krémové kakao dokonalým zimním pohlazením. Od tohoto receptu ale nečekejte klasickou chuť kakaa. Kokosové mléko přináší tomuto receptu lahodnou krémovou chuť, která vás přenese do světa exotických vánočních chutí.   

Budete potřebovat:

  • 400 ml kokosového mléka (plnotučné z plechovky pro krémovou konzistenci)
  • 200 ml vody
  • 3 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 50 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa, nalámané na kousky)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru
  • šlehačka z kokosového mléka (volitelné, na ozdobu)
  • hvězdička badyánu nebo tyčinka skořice na dozdobení

Postup:

  • Zahřejte v hrnci mléko s vodou, postupně přidejte nalámanou čokoládu a javorový sirup.
  • Přisypte kakao, špetku skořice a zbylé koření.
  • Míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  • Až se koření pěkně rozvoní, nalijte kakao do vašeho oblíbeného hrnečku, dozdobte šlehačkou, skořicí nebo badyánem a vychutnávejte.

TIP: Pokud byste si kakao chtěli ještě vylepšit, můžete přidat kapku vanilkového extraktu, posypat strouhanou čokoládou nebo kokosem. 

Perníkové latte

Pokud máte rádi kávu, tento recept je pro vás. Perníkové latte přináší jedinečnou kombinaci vánočních vůní a chutí v každém doušku. “Gingerbread latte” si získalo svou popularitu především v zahraničí, kde je neodmyslitelně spjato s vánoční náladou. Oblíbenosti se mu dostává už i u nás, a to díky řetězcům kaváren jako je například Starbucks. Proč si ho ale neudělat doma? Můžete ušetřit, a ještě k tomu víte, jaké ingredience jste použili.

Budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka (z rostlinných alternativ můžete vyzkoušet například sójový nebo ovesný nápoj)
  • 1 espresso nebo 1/2 šálku silné kávy
  • 1 lžíce perníkového sirupu (viz recept níže nebo kupovaný)
  • špetka mleté skořice
  • smetana ke šlehání na ozdobu
  • perníčky jako dekorace (volitelné)

TIP: Pokud budete používat rostlinný nápoj, využijte barista variantu pro krémovější konzistenci.

Postup:

  • Ohřejte mléko (ideálně napěňte pomocí kávovaru nebo elektrického napěňovače).
  • Do hrnku nalijte espresso nebo silnou kávu.
  • Přidejte perníkový sirup a promíchejte.
  • Zalijte horkým napěněným mlékem.
  • Smetanu vyšlehejte.
  • Nakonec přidejte domácí šlehačku, posypte špetkou skořice.
  • Ještě lépe chutná s rozdrobenými domácími perníčky 🙂

Na perníkový sirup budete potřebovat:

  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 hřebíček

Postup přípravy sirupu:

  • V hrnci smíchejte cukr a vodu, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Přidejte koření a hřebíček. Nechte směs probublávat na mírném ohni asi 5 minut.
  • Sirup přeceďte přes jemné sítko, nechte vychladnout a uložte do skleněné láhve. V lednici vydrží až 2 týdny.

Jablečné potěšení

Tento nápoj je dokonalým spojením jemné sladkosti jablek a hřejivého koření. Je ideální pro chvíle pohody během chladných zimních večerů a chutnat bude i dětem.

Budete potřebovat:

  • 1 litr jablečného moštu
  • 1 jablko nakrájené na plátky
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • špetka muškátového oříšku
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1–2 lžíce medu
  • plátky čerstvého zázvoru (volitelné)

Postup:

  • Mošt nalijte do hrnce a zahřejte na mírném ohni.
  • Přidejte koření a plátky jablka.
  • Vmíchejte šťávu z citronu a med.
  • Nechte směs prohřívat 10–15 minut, dokud se chutě nepropojí.
  • Podávejte teplý, ideálně v hrníčcích se skořicovou tyčinkou.

TIP: Pokud chcete nápoj udělat více slavnostní, potřete okraje hrníčků citronovou šťávou a obalte ve směsi skořice a třtinového cukru. Tento detail dodá nápoji nejen vizuální šmrnc, ale také příjemně sladký a kořeněný dozvuk.

„Vánočka“ ve sklenici

Hřejivý ovocný nápoj inspirovaný vůní vánočky. To je naše “vánočka” ve sklenici – spojuje chutě rozinek, vanilky, rumu a citrusů. Tento nápoj je zkrátka jako stvořený pro ponuré období. Co vás možná v tomto receptu překvapí je máslo. Říkáte si máslo ve vánočním nápoji? Máslo dodá nápoji jemnější chuť. Pokud ale máslo nemůžete nebo nechcete použít, nebojte se, že by to negativně ovlivnilo chuť nápoje.

Budete potřebovat:

  • 500 ml čerstvého pomerančového džusu
  • 300 ml vody
  • 100 ml tmavého rumu
  • 2 lžíce rozinek (předem namočených v rumu)
  • 2 lžíce cukru (použijte třtinový cukr)
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče (bez bílé části)
  • 1 vanilkový lusk (rozříznutý podélně) nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • špetka muškátového oříšku
  • plátek másla (volitelné, pro jemnější chuť)

Postup:

  • Ideálně den předem namočte rozinky do 50 ml rumu. Pokud nemáte čas, namočte je alespoň na 15 minut.
  • Do hrnce nalijte pomerančový džus, vodu a přidejte citronovou a pomerančovou kůru, vanilkový lusk, skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku.
  • Zahřívejte směs na středním ohni, dokud se nerozvoní, ale nenechte ji vařit.
  • Poté vmíchejte třtinový cukr a nechte rozpustit.
  • Těsně před podáváním přidejte namočené rozinky (včetně rumu, ve kterém se máčely) a zbytek tmavého rumu. Promíchejte.
  • Nalijte nápoj do sklenic.
  • Pokud chcete, přidejte na povrch plátek másla, který nápoj zjemní a dodá chuť máslové vánočky. Ozdobte plátkem pomeranče.

TIP: Pro tmavší oranžovou barvu můžete přidat trochu šípkového čaje.

Tyto čtyři vánoční nápoje vám zpříjemní pochmurné období a naladí vás na atmosféru vánočních svátků. Nejenže vás zahřejí po příchodu z procházky, ale také vykouzlí úsměv na tváři. Vaše Vánoce tak budou o něco kouzelnější. Užijte si svátky plné tepla a pohody.

Tip na závěr: Všechny nápoje si můžete přizpůsobit podle své chuti – sladkost upravte medem nebo cukrem a koření volte podle nálady.

Autorka: Bc. Edita Kaprálová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasů: 10

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře