5 receptů, které vás zahřejí a zasytí

4.9
(14)

Zima je tady a my pro vás máme pět báječných receptů, které nejen zahřejí, ale také zasytí. Ať už hledáte inspiraci na snídani, oběd, večeři, nebo třeba dezert, určitě tu najdete alespoň jeden recept, který si oblíbíte. Všechny recepty jsme přizpůsobili tak, aby byly chutné, plné zdraví prospěšných ingrediencí a rychlé na přípravu. Také se u každého pokrmu dozvíte, díky čemu vás prohřeje a dlouho po něm nedostanete hlad. Chladné zimní počasí si totiž vyloženě říká o teplá a vydatná jídla.

TIP: Pokud se po vánočních svatcích potýkáte s nějakými kily navíc, pak by vám mohl pomoci zimní jídelníček na hubnutí.

1. Rýžová kaše s jablky a skořicí

Tato kaše vás po ránu díky skořici krásně prohřeje a nabije pozitivní energií. Sladká vůně, jemná konzistence a šťavnatost horkých jablek tvoří perfektní kombinaci. Abyste po kaši nedostali brzy hlad, je součástí tohoto receptu také řecký jogurt a lněné semínko. Plusem tohoto receptu je také časová nenáročnost. Takže kaši v klidu stihnete i ráno před odchodem do práce.

Budete potřebovat (na 2 porce):

  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 300 ml mléka (nebo rostlinné alternativy)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 1 střední jablko (nastrouhané)
  • 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
  • 2 lžičky mletého lněného semínka

Postup:

  1. Rýži propláchněte a vařte v mléce na mírném ohni, dokud nezměkne (cca 15 minut).
  2. Přidejte nastrouhané jablko, skořici a med. Dobře promíchejte.
  3. Před servírováním ještě přidejte řecký jogurt a lněné semínko.

TIP: Na další snídaně, které vás zahřejí najdete inspiraci ZDE.

2. Hustá zeleninová polévka

Klasika, která nikdy neomrzí. Tuto polévku všichni známe od své maminky nebo babičky. Každý má svůj oblíbený recept trochu jiný, ale v podstatě se jedná vždy o polévku plnou zeleniny, luštěnin, brambor nebo ovesných vloček, případně krup. Je to taková polévka ve stylu, co dům dá. Jedná se o skvělý pokrm, který vyčarujete ze zbytku surovin, když už doma téměř nic nemáte. Nehledě na to, že je plná vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Tak vyzkoušejte i tento recept. Z hlediska přípravy dáte vše do hrnce a necháte čas, aby vám připravil výbornou polévku 😊

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g čočky
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli (dle chuti)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvá petržel

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte papriku a krátce promíchejte.
  2. Přidejte nakrájenou zeleninu, čočku a ovesné vločky. Zalijte vývarem.
  3. Vařte na mírném ohni cca 20 minut, dokud vše nezměkne.
  4. Na závěr můžete částečně rozmixovat pro hustší konzistenci.
  5. Před podáváním přidejte čerstvou petržel a nechte si chutnat.

3. Mexické chilli

Chilli koření je známé svým prohřívacím účinkem, a to díky přítomnosti látky zvané kapsaicin. Tato přírodní sloučenina stimuluje receptory bolesti v ústní dutině a trávicím traktu, což vyvolává pocit tepla. Díky bílkovinám z mletého masa a fazolí budete dlouho sytí. Jedná se o ideální pokrm pro rodinnou večeři nebo setkání s přáteli. A opět nemusíte v kuchyni strávit 3 hodiny vařením.

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 100 g kukuřice (mražené nebo z plechovky)
  • zakysaná smetana a kukuřičné chipsy

Postup:

  1. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a orestujte dozlatova.
  2. Přimíchejte rajčata, fazole, kukuřici a koření. Nechte dusit na mírném ohni zhruba 20 minut.
  3. Podávejte s kukuřičnými chipsy a lžící zakysané smetany.

TIP: Pro inspiraci na více zdravých večeří se nezapomeňte podívat také sem.

4. Pečené kuře s kořenovou zeleninou

Tento recept kombinuje směs koření se zemitou chutí kořenové zeleniny. Orientální koření dodává pokrmu unikátní chuť a vůni. Zázvor a římský kmín mají dlouhou tradici především v asijské kuchyni. Zázvor je známý svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, pomáhá při nachlazení. Římský kmín podporuje detoxikaci těla a stimuluje pocení. Velmi jednoduchý recept, kterým také podpoříte rekonvalescenci v případě nachlazení.

TIP: Bojujete s nachlazením? Přečtěte si tento článek.

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

  1. Kuře potřete směsí oleje, zázvoru, kmínu, skořice a citronové šťávy. Nechte 30 minut marinovat.
  2. Zeleninu nakrájejte na větší kousky, rozložte ji na plech a položte na ni kuře.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud není kuře dozlatova upečené.
  4. Dobrou chuť!

5. Horký čokoládový dortík

Nemohli jsme vynechat ani tento hříšně lahodný dezert, který si zamiluje každý, kdo má rád čokoládu, navíc neobsahuje přehnaná množství cukru a oleje, jako klasické čokoládové dezerty. Skrytou ingrediencí je avokádo, které je vynikajícím zdrojem kyseliny olejové, vitaminu K, C, E, B, minerálních látek jako je draslík, a také vlákniny.

TIP: Přečtěte si také, zda vůbec existuje zdravé pečení.

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 100 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 1 zralé avokádo
  • 2 vejce
  • 50 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 20 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • trocha kokosového oleje na vymazání formiček
  • čerstvé bobulovité ovoce

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout.
  3. Avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte do hladka a smíchejte s čokoládou.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně vmíchejte čokoládovou směs.
  5. Přidejte mouku, špetku soli a promíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto.
  6. Vymažte 4 malé formičky (vhodné do trouby) kokosovým olejem a rovnoměrně do nich nalijte těsto, které jste připravili.
  7. Pečte 8–10 minut – povrch by měl být pevný, vnitřek mírně tekutý.
  8. Podávejte teplé s borůvkami, malinami, rybízem nebo jakýmkoli ovocem, které máte zrovna doma.

Tyto recepty jsou ideálním způsobem, jak si v chladných dnech dopřát vydatné a chutné jídlo. Který z nich vyzkoušíte jako první?

TIP: Vyzkoušejte také nápoje, které vás zaručeně zahřejí.

Autorka: Bc. Edita Kaprálová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasů: 14

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře