Jak vybírat potraviny – 2. díl

 

Při nákupu pečiva, ovoce a zeleniny, masa či mléka můžeme mít ze široké nabídky supermarketu často zamotanou hlavu. Proto jsme si v předchozím článku shrnuli pár základních typů, které vám pomůžou zjistit, na co je dobré se při nákupu soustředit, pokud vám záleží na tom, co jíte. A jelikož i potraviny, které tvoří pomyslný vrchol naší potravinové pyramidy a máme je konzumovat s mírou, vyžadují pečlivý výběr, zaměříme dnes pozornost právě na ně.

Tuky a oleje

Při výběru tuku a oleje závisí hlavně na tom, na co ho chcete v kuchyni použít. Pro tepelnou úpravu je dobré volit tepelně stabilnější tuky, jako je například řepkový či olivový olej, který je vhodné použít zároveň do studené kuchyně, například do salátů. Pro zpestření můžete do salátu použít i dýňový, sezamový, lněný, avokádový, makový či slunečnicový olej. Kokosový, palmový či palmojádrový tuk, podobně jako sádlo, máslo či přepuštěné máslo (ghee) používejte spíš výjimečně, protože se svým složením mohou podílet na vzniku onemocnění srdce a cév.

Cukr a jiná sladidla

Ať už si koupíte bílý, hnědý či třtinový cukr, pořád to bude cukr a obsah vitaminů či minerálních látek v něm bude vzhledem k množství, v jakém je konzumujeme (nebo bychom je měli konzumovat) zanedbatelný. Podobně je to v případě, že se rozhodnete sladit medem nebo nejrůznějšími druhy sirupů jako je javorový, datlový, agávový, ječný, borůvkový, a mnoho dalších. Ani v těchto případech se nedá mluvit o zdravějších variantách cukru a jejich nákupem si zpestříte, ale neozdravíte jídelníček.

V rámci sladidel za zmínku stojí xylitol, který je známy i jako březový cukr. Má o 40 % méně kalorií než běžný cukr a nevede ke vzniku zubního kazu. Avšak pozor, pokud je konzumován ve větším množství může způsobit průjem.

V současnosti si velkou oblibu získává také čekankový sirup, který má oproti cukru asi poloviční energetickou hodnotu a je z velké části tvořen inulinem, rozpustnou vlákninou, což je jeho výhoda, ale zároveň nevýhoda. Při vyšší konzumaci totiž může vyvolat nadýmání. Navíc s ním při pečení nelze zcela nahradit cukr, protože nedocílíte lehkého a vláčného těsta, takže je potřeba ho kombinovat s cukrem nebo ho použít pro nepečené dezerty.

Sůl

Podobně jako v případě cukru, i u soli se můžete v supermarketu setkat s nejrůznějšími druhy od klasické kamenné soli, přes mořskou, himalájskou, černou až po bambusovou. I v tomto případě platí, že se bude z 97 % pořád jednat o chlorid sodný (sůl), a přítomnost ostatních minerálních látek bude zanedbatelná vzhledem k množství, které konzumujeme, nebo bychom měli konzumovat.

Sladkosti a pochutiny

V případě sladkostí je dobré být ve střehu.  Ne vše, co se tváří jako „zdravá sladkost“ musí být skutečně vhodnější variantou. Opět je úplně nejlepší si mlsání připravit doma a regulovat si množství použitého cukru či volit typ tuku, připravovat dezerty s ovocem a tvarohem. U nás například momentálně vede variace na tvarohové tiramisu a kakaový chia pudink s jahodami.

Zkuste přijít na chuť nesoleným variantám ořechů, případně i jejich nepražené variante. A pozor, i když se zeleninové lupínky tváří jako zdravější varianta bramborových lupínků, z hlediska obsahu tuku tomu tak být vůbec nemusí.

 

Autor: Ing. Monika Sabolová Ph.D.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů