Jak vybírat potraviny – 1. díl

Supermarkety v současnosti nabízí obrovský sortiment potravin, a pokud člověku není lhostejné, jak se stravuje, může být pak nákup potravin nesnadnou záležitosti. V tomhle článku proto přinášíme malý návod, na co myslet při nákupu potravin v případě, že vašim cílem není pouze nejlepší cena, ale zajímá vás také, aby obsah vašeho nákupního košíku byl prospěšný pro vaše tělo.

Při výběru potravin je dobré myslet na to, že jídelníček by měl být pestrý, a proto i obsah košíku by měl být co nejpestřejší. Zkuste proto nakupovat a zkoušet různé druhy potravin, vložte si do košíku třeba jáhly, kroupy, quinou nebo pohanku a použijte je místo klasické přílohy nebo z nich připravte rizoto nebo kaši. Krom klasické čočky vyzkoušejte třeba červenou, u které příprava zabere méně času a obvykle ani tak nenadýmá, nebo ke klasickým fazolím přihoďte také mungo či adzuky.

Chléb a pečivo

Při nákupu pečiva je vhodné volit celozrnnou variantu (zejména kvůli vyššímu obsahu vlákniny, vitaminů a minerálních látek), a proto je dobré pečlivě si přečíst etiketu, protože tmavá barva pečiva nemusí automaticky vypovídat o jeho celozrnnosti. Nenechte se zmást ani termíny cereální, vícezrnný, či grahamový, které neznamenají totéž co celozrnný výrobek, který musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk. Je dobré do košíku také krom pšeničného chleba či pečiva vložit jejich žitnou variantu, která je obvykle bohatší na vlákninu.  A pokud vám zásadně nevadí typicky kyselejší chuť kváskového chleba, tak nejenom, že vám vydrží déle a nezplesniví, ale navíc se ukazuje, že využitelnost vlákniny a některých pro tělo prospěšných látek je v případě kváskového chleba vyšší. Pokud nemáte možnost si ho upéct sami, preferujte při nákupu ten, který je označený jako „tradiční kváskový/kvasový/s kváskem“.

V případě jemného pečiva v podobě různých koláčku, buchet, koblih či jiných dobrot, navrhuji spíš zavést víkendovou tradici domácího pečení. Jednak vzhledem k tomu, že tento typ výrobku bychom měli konzumovat jenom občas a jednak proto, že si doma můžete pohrát s použitými surovinami a s jejich množstvím, zejména co se týká množství cukru či použitého tuku.

Jestliže máte v oblibě musli či už ty, které si sypete do jogurtu nebo do mléka nebo ty v podobě tyčinek, všímejte si zejména obsah cukru a ve složení pak i přítomnost částečně ztuženého tuku, pokud ho výrobek obsahuje, tak ho raději vraťte do regálu, protože negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu a neprospívá vašemu srdci. A v případě kukuřičných lupínku, pak zejména v případě, že je kupujete dětem, hlídejte obsah soli.

 Ovoce a zelenina

 V případě čerstvého ovoce a zeleniny je dobré volit zejména lokální a sezónní druhy. V létě si dopřávat rajčata, okurky či jahody a v zimě dávat přednost mrkvi, celeru, dýni či jablkám. Povadlou a zaplísněnou zeleninu či ovoce ponechejte v obchodě.

Dobrou volbou je zejména v zimních měsících i mražená zelenina či ovoce, zmražením vydrží ovoce a zelenina déle a zachová se v ní velké množství vitaminů.

V případě sušeného ovoce nebo ovocných šťáv vybírejte nepřislazované varianty a při výběru džemu sledujte podíl ovoce. Myslete na to, že konzervovaná zelenina bývá zdrojem soli.

Mléko a mléčné výrobky

Pokud nepotřebujete výrazně redukovat hmotnost, je dobré u mléčných výrobků volit jejich polotučnou variantu, abyste se neochuzovali o vitaminy rozpustné v tucích. Pravidelně nakupujte a konzumujte také zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, skyry, kefíry, acidofilní mléko, tvaroh či bryndza, které díky obsahu probiotik, patří mezi takzvané funkční potraviny (to jsou potraviny s příznivým vlivem na zdraví).  Vybírejte raději neochucené varianty, ty ochucené totiž obsahují mnohokrát dva až třikrát více cukru.

 Maso, ryby a vejce

Při nákupu masa je nejlepší volbou maso z ekologické produkce (BIO), což pak oceníte zejména na jeho chuti.

Pokud vybíráte masné výrobky, je důležité se soustředit zejména na obsah masa (u šunek je to ideálně nad 95 %) a množstvím soli (do 2 g na 100 g). Dobré je také se podívat na obsah tuku, trvanlivé salámy jako je vysočina ho totiž mohou obsahovat až 50 gramů ve 100 gramech. Na druhou stranu na libovém špekáčku si asi moc nepochutnáte, tuk je totiž nositelem chuti. Pokud máte rádi trvanlivé salámy, tak volte spíš ty fermentované(například chorizo či poličan). Studie totiž naznačují, že mohou mít také probiotický efekt, pokud byly při výrobě použity bakterie mléčného kvašení. Pokud se na etiketě dočtete, že potravina obsahuje strojně oddělené maso, které se obvykle používá do méně kvalitních výrobků, a i z výživového hlediska je jeho kvalita nižší, zvolte raději jinou variantu.

V případě nákupu ryb je nejlepší kupovat ryby čerstvé. Pokud kupujete ryby mražené, podívejte se na etiketu, jestli neobsahují přidanou vodu (pokud jí je nad 5 %, musí být uvedena ve složení), abyste pak nebyli nemile překvapeni, že z půlkilového balení budete mít pouze jednu větší porci, i když jste plánovali večeři pro dva. I konzumace ryb v konzervě má své benefity, takže nezapomínejte ani na ně. Pokud je to možné, vyhýbejte se nákupu ryb pocházejících z Baltského moře, protože bývají často kontaminovány, zdraví škodlivými látkami.

Ideální je pokud máte možnost si vajíčka koupit přímo od chovatele. V případě, že tuto možnost nemáte, volte spíš ty, které pochází z České republiky a nejsou z klecového chovu.

Autor: Ing. Monika Sabolová Ph.D.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů