jablečný ocet

Jablečný ocet na hubnutí?

4.8
(5)

Co je to ten jablečný ocet?

Jablečný ocet se běžně používá v kuchyni do salátových dresinků, marinád nebo omáček. Vyrábí se dvoustupňovým fermentačním procesem, kdy se do šťávy z rozmělněných jablek přidávají kvasinky a bakterie, které nejprve přemění cukry na alkohol a následně kyselinu octovou, která dodává jablečnému octu jeho charakteristickou chuť a vůni. 

Historie jablečného octa

Jablečný ocet se údajně využíval v medicíně již za dob Hippokrata, ve 4. století před naším letopočtem. Egypťané, Římané a Řekové, u kterých byl obzvláště oblíben, s ním léčili bodnutí hmyzem, bradavice, nebo s ním dezinfikovali rány. Nejznámější mořeplavec, Kryštof Kolumbus, uchovával na všech svých lodích barely právě s jablečným octem pro prevenci kurdějí a infekcí. Jablečný ocet se hojně využíval i v kosmetickém průmyslu a dále i k čištění skvrn.

Pomáhá jablečný ocet při hubnutí?

Zastánci jablečného octa vyzdvihují jeho příznivé účinky na podporu hubnutí, zrychlení metabolismu a spalování tuků. Pro tato tvrzení existuje doposud jen málo vědeckých zdrojů. Nepotvrdila se korelace (související vztah) mezi trvalou redukcí hmotnosti a konzumací jablečného octa. Studie z loňského roku uvádí, že u obézních respondentů konzumujících ředěný jablečný ocet bylo pozorováno snížení hmotnosti o 1,6 kg v průběhu 12 týdnů. BMI, hmotnost a obvod pasu se však vrátily na výchozí hodnoty již 4 týdny po ukončení konzumace jablečného octa.  

TIP: S hubnutím vám však můžeme pomoci my v rámci výživového koučinku. 

Jablečný ocet

Trvalá konzumace neředěného jablečného octa může mít negativní dopad na zdraví. Například v Nizozemsku byl evidován případ eroze zubní skloviny u 15leté dívky, kterou vyvolala každodenní konzumace sklenice jablečného octa. Častá konzumace neředěného jablečného octa může dále kvůli svému nízkému pH podráždit i jícen nebo žaludek. Jablečný ocet může interagovat s určitými léky či doplňky stravy, jako například s inzulínem či diuretiky (prášky na odvodnění). V souvislosti s tím může mít za následek snížení hladiny draslíku. Nízké hladiny draslíku (hypokalémie) se projevují svalovými křečemi, únavou, slabostí, zácpou a zrychlením srdečního rytmu. 

Jablečný ocet bychom tedy neměli vnímat jako něco, co za nás spálí tuk. Pokud jej vnitřně konzumujete pro jeho chuť či jako placebo, mějte na paměti, že zde i jako u ostatních pochutin platí všeho s mírou. Pro minimalizaci vedlejších účinků konzumujte jablečný ocet vždy naředěný s vodou

Aby zde nebyly zmíněny jen negativní vlastnosti, je třeba říct, že jablečný ocet je bohatým zdrojem vitamínů, zejména pak vitamínu A, C a skupiny B. Obsahuje také pro nás cennou vlákninu, konkrétně pektin. Namísto hubnutí jej tedy občasně využívejme do salátů, dresinků, k výrobě domácího kečupu nebo dochucování jídel. 

Jak si jablečný ocet vyrobit?

Jablečný ocet si lze vyrobit i doma. Příprava není nijak příliš náročná, pro výrobu budeme potřebovat kilogram jablek, 0,5 kilogramu cukru, vinařské kvasinky a sklenici o objemu 5 litrů. Jablka omyjeme a nahrubo nastrouháme. Následně přidáme cukr a převařenou vodu, promícháme a necháme zkvasit společně s vinařskými kvasinkami. Každý den je nutné ocet promíchat. Přibližně po 10 dnech ocet přecedíme a necháme uležet minimálně 1 měsíc. Ocet se nechává zrát, čím déle zraje, tím lepší je jeho chuť. 

Autorka: Bc. Andrea Čadová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasů: 5

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře