Znáte crinkles? Popraskané sušenky, které vypadají jako by se nepovedly, ale právě ono popraskání je hlavním cílem při jejich pečení. Jsou úžasně křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. A i když asi nejoblíbenější jsou ty čokoládové, základní recept lze různě obměňovat a můžete se tak setkat s jejich nejrůznějšími variantami (včetně na pohled efektních red velvet crinkles, či crinkles plněných arašídovým máslem).
Moučkovým cukrem bohatě „zasněžené“ crinkles přímo vybízí k tomu, abyste je zařadili mezi vaše tradiční vánoční cukroví. Proto zde najdete pro inspiraci pár receptů na vánoční crinkles, provoněné typicky vánočními ingrediencemi jako je perníkové koření, kokos, citronová kůra, ale i mák, který symbolizuje prosperitu, a proto by se nějaká maková dobrota měla na Vánoce na stole objevit (recept na perníčkové vánoční crinkles je jen pro připomenutí z mého loňského článku).
TIP: Chcete zhubnout i po 40? Stáhněte si ukázku redukčního jídelníčku pro ženy 40+ zdarma
Budete potřebovat: 50 g másla, 200 g hořké čokolády (s minimálně 50 % kakaa), 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 8 g vanilkového cukru, 280 g polohrubé mouky (lze použít i celozrnnou mouku), špetka soli, ½ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 čajové lžičky perníkového prášku, moučkový cukr na obalování
Jak připravit těsto: Čokoládu a máslo je třeba rozpustit ve vodní lázní a nechat chvíli vychladnout. Následně vyšleháte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem a špetkou soli. K této směsi přidáte vlažnou čokoládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a perníkovým kořením a vypracujete těsto. Těsto přikryjte potravinářskou fólii a nechte alespoň 1 hodinu na chladném místě odpočívat. Pak z těsta vytvarujte kuličky (ty trochu lepí, ale to je dobře, protože se na nich potřebuje udržet štědrá vrstva moučkového cukru, ve kterém kuličky obalte (moučkový cukr neoklepávejte) a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C a připravené crinkles pečte při této teplotě cca 10 – 15 minut.
Budete potřebovat: 50 g másla, 80 g krupicového cukru, 2 vejce, 240 g hladké mouky, 80 g mletého máku, kůru z 1 BIO citronu, špetku soli, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, moučkový cukr na obalování
Jak připravit těsto: Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte s cukrem a vajíčkem a citronovou kůrou. Následně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a mletý mák a vypracujte těsto. Těsto přikryjte potravinářskou fólii a nechte alespoň 1 hodinu na chladném místě odpočívat. Pak z těsta vytvarujte kuličky (ty trochu lepí, ale to je dobře, protože se na nich potřebuje udržet štědrá vrstva moučkového cukru, ve kterém kuličky obalte (moučkový cukr neoklepávejte) a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C a připravené crinkles pečte při této teplotě cca 10 – 15 minut.
Budete potřebovat: 50 g másla, 80 g krupicového cukru, 2 vejce, 240 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, kůru z 1 BIO citronu, špetku soli, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, moučkový cukr na obalování
Jak připravit těsto: Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte s cukrem a vajíčkem a citronovou kůrou. Následně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a strouhaný kokos a vypracujte těsto. Těsto přikryjte potravinářskou fólii a nechte alespoň 1 hodinu na chladném místě odpočívat. Pak z těsta vytvarujte kuličky (ty trochu lepí, ale to je dobře, protože se na nich potřebuje udržet štědrá vrstva moučkového cukru, ve kterém kuličky obalte (moučkový cukr neoklepávejte) a ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C a připravené crinkles pečte při této teplotě cca 10 – 15 minut.
TIP: Praktický průvodce světem hubnutí zdarma
Crinkles nejsou úplně typické cukroví, jelikož nevydrží vláčné moc dlouho a je dobré je péct těsně před Vánocemi. Nejlepší jsou první 2-3 dny, ale pokud je nesníte, vydrží i déle, zejména v dobře uzavíratelné nádobě v chladu.
K vůni Vánoc patří kromě citronu i pomeranče, takže jako obměnu můžete klidně místo citronové kůry, použít kůru z pomeranče, případně do těsta přidat i 2 lžičky pomerančové šťávy.
I když každá trouba peče jinak, dobu pečení v případě crinkles moc neprodlužujte, protože pak by nemuseli být tak krásně vláčné. Nelekněte se, pokud do nich po vytažení z trouby zaboříte prst (pozor aby jste se nespálili) a zůstane v nich důlek (doporučuji nezkoušet na všech 😊). V případě crinkles je to tak správně.
Zajímavost: I když v Česku jsou crinkles poměrně novým „cukrovým“ hitem, v mnoha zemích se čokoládové crinkles na Vánoce tradičně pečou (a vzhledem k tomu, jak jsou dobré i mimo Vánoce).
Krásné voňavé svátky 😊
Monika Sabolová