Nechť hodí kamenem ten, kdo ještě neslyšel o low carb dietě. O dietě, která je v poslední době stále silněji propagována v médiích, sociálních sítích, dokonce i svět celebrit se jí podařilo dobýt. Jak už název low carb (dále jen LC) napovídá, jedná se o nízkosacharidovou dietu, kdy dojde k poměrně razantnímu omezení sacharidů v jídelníčku. Člověk si v něm nedopřeje přílohy, pečivo, dokonce ani ovoce a některou zeleninu. Otázkou tedy zůstává, je toto omezení opravdu nutné a výhodné?
Podle výživových doporučení by sacharidy měly tvořit 50—55 % z celkového energetického příjmu. To znamená kolem cca 300—350 g sacharidů na den. Při LC se omezí jejich příjem na 80—120 g a v přísnější formě tzv. keto dietě dokonce až na 20—50 g. [1]
Abychom mohli využít potenciál low carb diety skutečně naplno, musíme si nejdřív uvědomit pár základních věcí. Sacharidy patří spolu s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny konzumované člověkem. Důležité je znát rozdíl mezi sacharidy jednoduchými, které jsou obsaženy hlavně ve sladkých nápojích, sušenkách, bílém pečivu a podobně, jejichž příjem by neměl být vysoký a sacharidy komplexními. Ty jsou například v luštěninách, bramborách, rýži a celozrnných výrobcích.
Co si tedy vštípit do paměti?
Jednoduché cukry |
Komplexní sacharidy |
pouze kalorie bez přínosu pro zdraví |
důležitý zdroj vlákniny |
vysoký GI – nezasytí na dlouhou dobu |
nízký GI |
výskyt chorob (cukrovka II. typu, obezita) |
prospěšné pro zdraví |
slazené nápoje, sladkosti, koláče, sušenky |
celozrnné potraviny, luštěniny |
TIP: Pokud chcete pomoci s vaším jídelníček, můžete si objednat výživový koučink
Není nutné vyřazovat veškeré sacharidy z jídelníčku. To rozhodně ne. Snažme se hlavně o to, aby nás strava bavila, byla dostatečně pestrá a chutná. Omezme příjem jednoduchých cukrů a snažme se je nahradit těmi komplexními. A co se týče low carb diety, je to na každém z nás, zda je vhodná či nikoliv. Někomu vyhovovat nebude vůbec, to se ale nedozvíme, pokud tomu nedáme šanci. Případně vám to mohou prozradit vaše geny. Zároveň si musí sáhnout do svědomí každý z nás, zda by byl ochotný takhle razantně omezit příjem sacharidů dát si práci s tvorbou vhodného jídelníčku, který ho bude bavit dodržovat.
Zdroje:
Autorka: Bc. Renata Vydrová