Je lowcarb dieta opravdu nutná k redukci hmotnosti?

0
(0)

Nechť hodí kamenem ten, kdo ještě neslyšel o low carb dietě. O dietě, která je v poslední době stále silněji propagována v médiích, sociálních sítích, dokonce i svět celebrit se jí podařilo dobýt. Jak už název low carb (dále jen LC) napovídá, jedná se o nízkosacharidovou dietu, kdy dojde k poměrně razantnímu omezení sacharidů v jídelníčku. Člověk si v něm nedopřeje přílohy, pečivo, dokonce ani ovoce a některou zeleninu. Otázkou tedy zůstává, je toto omezení opravdu nutné a výhodné?

Low carb

Podle výživových doporučení by sacharidy měly tvořit 50—55 % z celkového energetického příjmu. To znamená kolem cca 300—350 g sacharidů na den. Při LC se omezí jejich příjem na 80—120 g a v přísnější formě tzv. keto dietě dokonce až na 20—50 g. [1]

Možné výhody LC

  • při nízkosacharidové dietě často dochází k rychlému úbytku hmotnosti
  • díky vyššímu obsahu tuků a bílkovin ve stravě se zvyšuje pocit sytosti a zmenšuje se chuť k jídlu
  • využívá se při léčbě některých nemocí, například diabetu II. typu [2]

Možná negativa LC

  • kvůli vyřazení sacharidů z jídelníčku přichází člověk o pestrost ve stravě – ta může být po nějakém čase jednotvárná a může tak dojít k předčasnému ukončení diety
  • příjem vlákniny může být nedostatečný – hlavními zdroji vlákniny jsou totiž ve větší míře celozrnné výrobky a luštěniny
  • dojde k omezení zdroje vitaminů B
  • v některých případech lidé sahají po instantních pokrmech a proteinových nápojích a dávají jim přednost před kvalitními a čerstvými surovinami

Není cukr jako cukr

Abychom mohli využít potenciál low carb diety skutečně naplno, musíme si nejdřív uvědomit pár základních věcí. Sacharidy patří spolu s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny konzumované člověkem. Důležité je znát rozdíl mezi sacharidy jednoduchými, které jsou obsaženy hlavně ve sladkých nápojích, sušenkách, bílém pečivu a podobně, jejichž příjem by neměl být vysoký a sacharidy komplexními. Ty jsou například v luštěninách, bramborách, rýži a celozrnných výrobcích.

Co si tedy vštípit do paměti?

  • je třeba rozlišovat mezi čistým cukrem poskytujícím pouze kalorie a komplexními sacharidy (polysacharidy), které mají nízký glykemický index (dále GI) a zasytí člověka na delší dobu
  • GI – je hodnota, která určuje, jak rychle se z potravin dostává glukóza do krve. U potravin s vysokým GI (například bílé pečivo, sladkosti, bílá mouka, bramborová kaše) se energie uvolňuje rychle, ale po krátkou dobu. Díky tomu dostává člověk rychleji pocit hladu. Zatímco u potravin s nízkým GI (zelenina, celozrnné pečivo) je energie uvolňována postupně.
  • komplexní sacharidy jsou důležitým zdrojem vlákniny, která má příznivé účinky pro lidské zdraví
    • pomáhá správnému fungování střev a podporuje střevní mikrobiotu
    • snižuje výskyt některých onemocnění jako například:
      • diabetes II. Typu [3]
      • ischemické choroby srdeční [3]
      • kardiovaskulárních onemocnění [3]
      • snižuje riziko kolorektálního karcinomu [3]

Jednoduché cukry

Komplexní sacharidy

pouze kalorie bez přínosu pro zdraví

důležitý zdroj vlákniny

vysoký GI – nezasytí na dlouhou dobu

nízký GI

výskyt chorob (cukrovka II. typu, obezita)

prospěšné pro zdraví

slazené nápoje, sladkosti, koláče, sušenky

celozrnné potraviny, luštěniny

TIP: Pokud chcete pomoci s vaším jídelníček, můžete si objednat výživový koučink

Co si odnést na závěr?

Není nutné vyřazovat veškeré sacharidy z jídelníčku. To rozhodně ne. Snažme se hlavně o to, aby nás strava bavila, byla dostatečně pestrá a chutná. Omezme příjem jednoduchých cukrů a snažme se je nahradit těmi komplexními. A co se týče low carb diety, je to na každém z nás, zda je vhodná či nikoliv. Někomu vyhovovat nebude vůbec, to se ale nedozvíme, pokud tomu nedáme šanci. Případně vám to mohou prozradit vaše geny. Zároveň si musí sáhnout do svědomí každý z nás, zda by byl ochotný takhle razantně omezit příjem sacharidů  dát si práci s tvorbou vhodného jídelníčku, který ho bude bavit dodržovat.

Zdroje:

  1. Oh R et al. 2020. Low Carbohydrate Diet. StatPearls. Avaible from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/(accessed October 2020).
  2. Gannon MC, Nuttall FQ. (2004) Effect of a High- Protein, Low-Carbohydrate Diet on Blood Glucose Control in People With Type 2 Diabetes. Diabetes 53 (9) 2375-2382.
  3. Narayanan S, Pitchumoni CS.2020. Dietary Fiber. Pages 1-16 in Pitchumoni CS, Dharmarajan TS, editors. Geriatric Gastriterology. Springer, Cham.

Autorka: Bc. Renata Vydrová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře