zdravé pečení

5 lahodných tipů na zdravé pečení a mlsání s Ochutnej Ořech

5
(9)

Hledáte nápady na svačinky, kvalitní suroviny pro vaše kulinářské experimenty, nebo jen něco dobrého na mlsání? E-shop Ochutnej ořech se specializuje na ořechy, sušené ovoce, semínka a další dobroty, které potěší vás i vaše blízké. V tomto článku se s vámi podělíme o naši zkušenost s objednávkou a jejich produkty. Navíc přidáme několik tipů, jak tyto produkty zakomponovat do jídelníčku nebo využít při pečení. 

Ořechy: výběr, který stojí za ochutnání

Na e-shopu seženete ořechy všeho druhu, vybrat si můžete natural, solené, sladké, nebo třeba v čokoládě. My jsme vyzkoušeli para ořechy, mandle, kešu ořechy, solené pistácie a makadamové ořechy. A proč jsme vybrali zrovna tyto? 

Para ořechy jsou bohaté na selen, mikroprvek podporující imunitu a správnou funkci štítné žlázy. Denní dávku selenu pokryjete jedním větším para ořechem. Nejsou tak známé jako třeba mandle nebo kešu ořechy, ale určitě stojí za vyzkoušení. Po rozkousnutí se rozpadají na jemné kousky a mají nasládlou chuť. 

TIP č. 1: Jedním větším para ořechem si zajistíte denní dávku selenu.

Skvělým snackem na zahnání hladu ve spěchu, na cesty, do práce nebo do svačinové krabičky pro děti jsou rozhodně mandle. Jsou bohaté na vitamin E, který působí jako antioxidant a na hořčík, důležitý pro svalovou a nervovou soustavu. Díky své typické vůni a chuti jsou součástí mnoha dezertů, moučníků, sladkostí, dokonce i lihovin. My jsme zvolili mandle loupané, které jsou krásně krémové a sladké. Skvěle se hodí například do domácích müsli tyčinek. Jejich rozemletím získáte mandlovou moučku, kterou je možné využít při pečení.

TIP č. 2: Vyzkoušejte naše oblíbené nepečené mandlové kuličky, které vám do druhého dne nevydrží 🙂

Na kuličky budete potřebovat: 

  • 100 g mletých loupaných mandlí (koupíte ZDE)
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 100 g medjool datlí (koupíte ZDE)
  • 30 g kokosového oleje
  • 30 g mandlového másla
  • 15 g lyofilizované jahody (koupíte ZDE)

Datle si namočte v teplé vodě alespoň hodinu předtím, než začnete kuličky dělat. Mandle, vločky a kokos rozmixujte na jemnou směs. Přidejte datle, rozpuštěný kokosový olej a mandlové máslo. Mixujte, dokud nevznikne hutná, lehce lepivá hmota. Pokud by se vám směs zdála suchá, přidejte lžíci vody. Tvarujte kuličky ve velikosti, která vám vyhovuje. Rozdrcené lyofilizované jahody si nasypte na talíř a kuličky postupně obalte. Kuličky skladujte v uzavíratelné nádobě. Dobrou chuť!

Skvělým zdrojem železa a zinku jsou kešu ořechy. Za pomocí kvalitního mixéru z nich můžete vyrobit kešu krém i sami doma, oproti ostatním ořechům jsou totiž poměrně měkké. Ze všech ořechů obsahují nejvíce sacharidů. Neodolatelně krémové kešu ořechy z Ochutnej ořech (koupíte ZDE) využijete jak ve slaných pokrmech (třeba v krémových polévkách a omáčkách, jako náhradu smetany), ale také ve sladkých pokrmech (raw dezerty, müsli tyčinky).  

Pokud hledáte nějakou pochoutku k televizi, pak musíme doporučit pražené a solené jumbo pistácie (koupíte ZDE), ořechy by se sice měly ideálně konzumovat nesolené a nepražené, nicméně jednou za čas pár solených pistácií neuškodí 🙂 Pistácie jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a vhodných tuků. Obsahují také vitamín B6, který podporuje tvorbu hemoglobinu a zlepšuje imunitní funkce, a draslík, který přispívá ke správnému fungování svalů a nervů.

TIP č. 3: Slané pistácie dobře poslouží jako ozvláštnění do salátů, kde mohou nahradit krutony a přidat zajímavou chuť i texturu.

Máslová chuť je typická pro méně obvyklé makadamové ořechy. Patří mezi ořechy s nejvyšším zastoupením tuku, zejména jde o mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce. Z minerálních látek obsahují hořčík a železo. Hodí se do různých dezertů nebo je lze rozmixovat do máslové konzistence a použít jako základ pro krémy do raw dortů. Křupavé a jemné makadamové ořechy od Ochutnej ořech (koupíte ZDE), vynikají čistou chutí a snadno je zařadíte do sladkých i slaných pokrmů.

Všechny ořechy seženete TADY.

Energie v každé lžičce

Jestli vás neoslovily ořechy, pak pro vás máme jeden „hříšný“ tip! Na e-shopu seženete i několik ořechových krémů. Mandlový krém s 70 % hořkou čokoládou (koupíte ZDE) dozdobí každou ovesnou kaši, dát si ho můžete do jogurtu, s ovocem, na rýžové chlebíčky, palačinky, lívance nebo jen tak. Nikomu to neříkejte, ale nejlépe chutná po lžičkách rovnou ze skleničky.  Z hlediska konzistence se nejedná o mandlové máslo, na které jste pravděpodobně zvyklí, tento krém díky hořké čokoládě tužší konzistenci. Nečekejte „tekutou“ konzistenci, a pozor u jedné lžičky pravděpodobně nezůstanete. Mandlový základ je zdrojem vitaminů, minerálních látek a tuků, zatímco hořká čokoláda dodává jemnou, přitom výraznou chuť. Vůně hořké čokolády a mandlí je podtržena přídavkem vanilky. Jde o výbornou alternativu různých přeslazených pomazánek, které jsou plné cukru a přidaných olejů. 

Lehké, křupavé a sladké

Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které je v poslední době stále více oblíbené. Při lyofilizaci dochází k sušení mrazem, díky kterému si ovoce zachová barvu, chuť i vůni. Touto technologickou úpravou zároveň nejsou zničeny vitaminy a minerální látky. Na eshopu seženete i klasické sušené ovoce, a dokonce i ovoce v čokoládě.  

Můžeme jedině potvrdit, že mrazem sušené jahody (koupíte ZDE) si zachovávají intenzivní ovocnou chuť. Jahody jsou lehké, křupavé, plné chuti a snadno se přidávají do různých receptů nebo si je můžete vychutnat samotné.

Lákavou variantou jsou pak lyofilizované jahody v hořké čokoládě (koupíte ZDE). Přestože se jedná o zajímavý nápad, je třeba poznamenat, že kousky jsou větší, než by možná bylo praktické, a čokoládová poleva je chuťově spíše průměrná. I přesto se hodí jako sladká tečka k odpolední kávě. 

TIP č. 4: Lyofilizované jahody můžete nakrájet na menší kousky a přidat do domácí směsi oříšků a sušeného ovoce pro rozmanitější chuťový zážitek.

Když zůstaneme ještě v sekci ovoce, mile nás překvapil malý dárek k nákupu v podobě sušených banánových plátků. Sušené banány jsou bohaté na draslík a přírodní cukry, které dodají energii. Jsou ideální jako rychlá svačinka nebo přísada do pečených i nepečených sladkých receptů. 

Na své si tu přijdou i milovníci kávy

Pokud na sladkosti moc nejste nebo nemáte rádi ořechy a semínka, možná si na e-shopu vyberete nějaký dobrý čaj, případně kávu. My jsme neodolali a museli jsme vyzkoušet výběrovou zrnkovou kávu Arabiku – Brazílie SANTOS (koupíte ZDE). Tato čerstvě pražená káva nás překvapila svou jemnou chutí s čokoládovým nádechem.

TIP č. 5: Ze zbytků kávových zrn vytvořte tělový peeling!
Zbytky mleté kávy po přípravě nemusíte vyhazovat. Zkuste si z nich připravit jednoduchý tělový peeling, který nejenže pomůže odstranit odumřelé kožní buňky, ale díky kofeinu také podpoří prokrvení a zpevnění pokožky. Stačí smíchat zbytky kávových zrn se lžičkou kokosového oleje a jemně masírovat pokožku během sprchy. Tento udržitelný trik dodá vaší pokožce hebkost a zářivý vzhled – a vy využijete i poslední kapku své oblíbené kávy! 🙂 

Ochutnejte kvalitu a čerstvost z Ochutnej Ořech

Nejtěžší na celém procesu objednání bylo vybírání, jinak samotné objednání nebylo nijak složité. Zboží přišlo pečlivě zabalené i s malým dárkem. Ořechy i semínka byste pro jejich zdravotní benefity určitě měli mít pravidelně v jídelníčku. Sušené a lyofilizované ovoce dobře poslouží jako zdravější varianta „sladké tečky“ po obědě. No a pokud milujete kávu, pak určitě musíte vyzkoušet Brazílii SANTOS. Produkty, které jsme vyzkoušeli moc doporučujeme a doufáme, že i vy si uděláte radost a nenecháte si takové dobroty ujít. Tak honem na Ochutnej Ořech, aby na vás vůbec něco zbylo 🙂

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 9

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře