jídlo na cestách

Co jíst na cestách? 5 doporučení na zdravé stravování

4.9
(7)

Ať už cestujete služebně, za rodinou, nebo na dovolenou, nezapomínejte na zdravé a vyvážené stravování, které je základem úspěšného dne. Na co byste měli myslet, pokud se, i přes nepřízeň podmínek, snažíte jíst v klidu a zdravě? A jak na cestách neutratit majlant? Připravili jsme si pro vás několik situací a jak nejlépe v nich stravování řešit, neboť to na cestách není vždy úplně snadné.

TIP: Jak nejlépe o sebe pečovat po 40? Stačí dodržovat tyto kroky.

Jídlo na cesty do auta

strava

Plánujete cestovat autem, vlakem nebo autobusem a nejste si jisti, kdy přesně budete mít možnost se někde najíst? Proto mějte vždy připravenou lehkou svačinu z domu, abyste nehladověli a zbytečně neutráceli na nesmysly. Nejenže víte, co jste si připravili, ale také ušetříte. Taková bageta s taveným sýrem nebo majonézou z „benzínky“ určitě není nejlepší volbou.

Nejpraktičtější je pečivo s pomazánkou například z lučiny, ke kterému přidáte bílkovinu (šunka, vařené vejce), do krabičky si nakrájíte zeleninu, ovoce a přibalíte si tyčinku ze sušeného ovoce a pár nepražených a nesolených ořechů. Dalším skvělým nápadem jsou semínkové krekry, baby karotka a hummus. 

Dále záleží, jak vaše cesta pokračuje. Pokud před sebou máte několik hodin v dopravním prostředku, zřejmě se někde zastavíte na větší jídlo. Upřednostněte lehčí saláty se zeleninou a dostatkem bílkovin, polévky s pečivem, přírodní kuřecí plátek s bramborem nebo třeba rizoto. Snažte se vyhnout smaženým jídlům, která jsou plná tuku a nemusela by vám na cestu udělat zrovna nejlíp. Za prvé možná patříte mezi ty, kterým se při cestování dělá občas nevolno, za další ve stísněných prostorech bývá vydýcháno, z čehož se může dělat taktéž nevolno a v neposlední řadě na cestách nejste fyzicky aktivní. Takže není důvod přijímat větší množství kalorií než obvykle.

Jaký je správný pitný režim?

Nezapomeňte na hydrataci. Dobře poslouží obyčejná voda, kterou klidně můžete nějak ozvláštnit, například mátou, ovocem či zeleninou, případně domácí ledové čaje. Většina řidičů od samého začátku cesty shání kávu – kofein je stimulant, který vyvolává pocit nabuzení a bdělosti. Káva však rozhodně nenahrazuje pitný režim. Myslete proto také na dostatek vody.

Co jíst na kempování?

strava

Čeká vás kempování, před kterým musíte nakoupit něco málo k snědku. Zamyslete se už v obchodě. Do vašeho košíku nemusíte nutně házet instantní polévky, smažené bramborové lupínky, bonbóny, paštiky, masové konzervy, hotová jídla připravená k ohřátí ani pytlíky plné aditivních látek typu „zalij a do dvou minut můžeš sníst“. Je to sice levná možnost, která vám nezabere ani minutu přípravy a nezkazí se, nicméně tělu nic dobrého nepřinese. 

Kupte si zeleninu a ovoce (to vám pár dní vydrží). K snídani si můžete zalít horkou vodou obyčejné ovesné vločky, přidat ovoce a pár oříšků. Dnes seženete i instantní obilné kaše, dejte však pozor, aby v kaši nebylo více cukru než vloček. Přes oběd budete většinou někde výletovat, to vám skvěle poslouží již zmíněné pečivo, například s malou konzervou tuňáka ve vlastní šťávě a zeleninou. A na večeři si můžete buď někam zajít, nebo si třeba uvařit těstoviny s omáčkou. Pozor na jídlo v kempech – jedná se většinou o rychlé občerstvení plné tuku.

Co na svačinu do letadla?

Pokud máte možnost, najezte se před letem doma, případně někde mimo letištní halu, kde je jídlo často o dost dražší než jinde. Pokud nestíháte, připravte si svačinku dopředu. Můžete si ji dát buď na letišti a zbytečně tak neutrácet, nebo si ji s sebou vezměte přímo do letadla (ano, je to v pořádku). Nemusíte si tak připlácet za jídlo, pokud ho nemáte již v ceně. Ideální je zabalit si s sebou sendvič, vzít si ovesné sušenky nebo balíček nesolených oříšků.

Jak jíst zdravě na dovolené

strava

V zahraničí nemusí být dostupné potraviny, které běžně konzumujete. Ocitnete se v novém prostředí, kde může být tělo náchylnější k místním bakteriím. V exotických destinacích si dejte pozor na místní vodu, mohly by vás překvapit nepříjemné střevní potíže. 

Neměňte velikosti porcí, ani poměry jednotlivých skupin potravin, které konzumujete normálně. Jestliže jste zvyklý si k snídani dát jedno vejce, nedávejte si na dovolené tři jen proto, že máte zaplacenou snídani, kde si můžete nabrat, kolik sníte. Mohlo by to způsobit trávicí potíže, nadýmání a pocit únavy. Jezte pravidelně, udržujte si podobný „harmonogram“ jako obvykle. Na druhou stranu se nebojte ochutnávat místní speciality.

Pro některé představuje cestování stres. Pod tlakem má člověk tendenci nepřemýšlet o tom, co jí, strava bývá nepravidelná, jídla nevyvážená, většinou studená, konzumovaná v rychlosti, pitný režim nedostatečný. Kdekdo na cestách trpí zácpou a má zažívací potíže. I při cestování se však můžete stravovat zdravě. Zabere to sice trochu plánování, ale stojí to zato. 

TIP: Mrkněte na 6 fíglů, jak vyzrát na přibírání v létě

Autorka: Edita Kaprálová
Edit: Ing. Kristina Heřmanová

Jak se vám líbil tento článek?

Vyberte počet hvězd a můžete hodnotit!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasů: 7

Zatím nikdo nehlasoval, budete první?

Protože se vám článek líbil, možná vás budou zajímat i mé další kanály...

Sledujte mě na sociálních sítích!

Komentáře
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hodnocené
Inline Feedbacks
Koukněte na všechny komentáře